perjantai 17. huhtikuuta 2015

              36.

Kevät on edennyt kohisten, huolimatta siitä, että muutamana aamuna on saanut kokea melkoisen järkytyksen sen suhteen, että maa on ollut ihan valkoinen. Melko pitkään oli hyvin kuivaa, ja vaikka kaneille olen tänä keväänä saanut kerätä ulkoa tuoretta vihreää jo melko pitkään, ei sen löytäminen aina ollut ihan helppoa. 

Nyt kuitenkin on satanut vettä useampana päivänä ja yönä, aamulla maan peittänyt valkoinen kerros on usein iltapäivällä jo hyvinkin kadonnut. Toisin sanoen, maa on janonnut vettä ja saanut sitä, minkä on huomannut siitä, ettei vesisateesta huolimatta lätäköitä juurikaan näy, kun maa imee sen kaiken huolellisesti talteen ja kasvion hyötykäyttään. Näin ollen tuntuu siltä, että kaikki paikat ovat alkaneet vihertää. Muutos oli melkoinen, ja viime päivinä on meinannut iskeä melkein ahneus tuon tuoreen vihreän keräilyn suhteen. Meinaa unohtua se, ettei pupulassa enää asustelekaan kuin kaksi kania, joista toisella on vielä erittäin herkkä maha juurikin kaiken tuoreen ravinnon suhteen. 

Vaikka vihertävien kasvien lajikirjo ei ole vielä kovin laaja, olen pyrkinyt kuitenkin keräämään sitä mahdollisimman monipuolisesti. Suurinta herkkua kaneille tuntuvat olevan vuohenputket, mutta niiden ohella tulee kerättyä myös paljon ruohon- ja heinänkorsia sekä voikukan lehtiä. Hyvin kaneille maistuvat myös mustikan- ja puolukanvarvut, joista mustikoissa on aivan ihanan pienet silmut jo. 


Voikukan lehdet ja vuohenputket näyttävät itseasiassa niin herkullisilta, että niitä tekisi mieli syödä itsekin. Ainakin toistaseksi olen kuitenkin vielä voittanut tämän mielihalun ja tyytynyt syömään ihan vain kaupasta ostettuja salaatteja. 

Puput sen sijaan nauttivat todella paljon näistä tämän kevään mauista. Ja saavat nauttia jatkossakin ja mitä pidemmälle kevät tästä eteneen, niin sen laajemmaksi niiden valioima kasvaa. Olen noita tuoreita keräillessäni pyrkinyt siihen, että en tyytyisi keräämään vain yhden tai kahden sorttisia vihreitä. Pelkästään siitä syystä, että kun olen päässyt seuraamaan vapaana liikkuvien kanien "laidunnusta", poimivat ne todellakin korren sieltä täältä ja maistelevat monen eri sortin kasveja. Siksipä, kun niillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta toimia niin itse, yritän minä toimia sillä tavoin niiden puolesta ja näin ollen huolehtia siitä, että saavat mahdollisimman monipuolista ravintoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti