lauantai 17. joulukuuta 2016

50.

Hyvin hiljaiseloa blogissa, 

ei niinkään sitten ihan reaaliajassa. Kanit (Lue kuvasaasteen kohteeksi joutunut Ressi) nimittäin kapinoivat minkä kerkeävät, aina kun pienintäkään syytä sille ilmenee. 
 Minusta tuo ylläoleva kuva kuvaa varsin loistavasti Ressin luonnetta. Luonteensa mukaisesti se onkin saanut muutaman lempinimen, mm. Äkäpussi. Se ilmaisee omat halunsa ja tarpeensa varsin äänekkäästi kaltereita kolistelemalla. Puree jos siltä tuntuu, ja kyllä varmasti tuo ilmi sen asian, jos sitä ei vain mikään huvita. 

Se on aina ollut hyvin itsetietoinen, eikä ole koskaan viihtynyt sylissä, ei kenenkään sylissä. Ja jos sen ottaa syliin siitä huolimatta, se kyllä ilmaisee mielipahansa puremalla vähän väliä ja ottaa torut vastaan varsin uhmakas ilme kasvoillaan. Lasten vierailuista se ei tykkää nykyään enää yhtään. 
Yhteiselo koirien kanssa on toisinnaan hieman mutkikasta. Ne mahtuvat samalle ruokakupille kaikki, lähinnä niissä merkeissä että Etna hiippailee varastamaan kaneilta niiden juureksia. Vetäisipä se kertaalleen kaneilta varastamansa kokonaisen punajuuren minun sängyssäni, vasta vaihdettujen lakanoiden päällä. Voi sitä riemua, sänky näytti siltä, kuin joku olisi teurastettu siinä vain hetkeä aikaisemmin ja Etna röyhtäili tyytyväisenä siinä vieressä. 

Niin kauan kun portti on kiinni, mitään ongelmaa ei synny. Kaikki on hyvin myös silloin kun portti on auki, ja joku koirista käy vierailemassa pupujen luona. Etnakin tietää, että siellä voi käydä, mutta hosua ei saa, yleensä koirat nautiskelevatkin hyvin vaivihkaa papanaattoreiden tuotoksista. Tai tyhjentävät kanien ruokakupin. Jostain syystä vesikin maistuu paremmalta kanien kupista. Pienoista propleeman tynkää syntyy silloin, kun kanit suuntaavat maailmalla, ja jättävät pupulandian taakseen. Etnalla napsahtaa vietit ja vaistot pintaan ja koko koira tärisee kiihtymystilassaan, odottaen sitä hetkeä, kun pääsee vähän pöläyttämään kania. Tämä käytös ei tietenkään ole toivottua, mutta minkäs teet, kun toisella pukkaa riistaverisyys pintaan. Siispä Etna ja vapaana olevat kanit eivät normaalisti vietä aikaa keskenään. Mustuaisten kanssa se ei ole niin justiinsa, vaikka Adjakin toki on hieman silmillä pidettävä kanien kanssa. 

Pupulan portti voi siis olla päivisinkin auki, mutta siinä vaiheessa kun kanit verkalleen lähtevät liikuksimaan, täytyy vetäistä portti johonkin toiseen kohtaan niin, että Etna pysyy aisoissa ja kanit välttyvät liialta jännitykseltä. Vuosia sitten, Asikkalan aikoihinhan mulla voivat olla sekä kaikki koirat, että kanit (4 kpl) valvotusti (ja öisinkin kun nukuin) vapaina. Sitten vain kun elukat jäivät keskenään kotiin, virittelin tuplaportit koirien ja kanien väliin, niin ettei kenelläkään käy kiusaus liian suureksi, ja kaneista tule oikeasti kirjaimellisesti paisteja. 
Ihan yhtäkkiä, liekö kuukauden päivät sitten, sisäistin sen asian, että Ressi alkaa oikeasti olemaan kohta vanha. Tähän asti se on ollut se kani "joka ei kuole kiusallaakaan" ja kuusi vuotias. Kun ystäväni kysyi sen ikää, vastasinkin ensimmäisen kerran, että se täyttää helmikuussa seitsemän. Ja silloin se iski, ensimmäistä kertaa todellisuuteen, se että se oikeasti täyttää seitsemän vuotta ihan kohta. 
Olen aina välillä katsellut sitä sillä silmin, että näkyykö se vanhuus vielä mitenkään. Luulen, että yölliset kunniakierrokset ovat vähentyneet, tai ainakin rauhoittuneet. Mielenilmaukset sen sijaan voimistuneet. Jossain vaiheessa kani ei hyväksynyt pupulan oviaukon edessä porttia edes päivä aikaa, vaan sillä piti olla mahdollisuus vapauteen 24/7, vaikka se ei sitä hyödyntänytkään. Myöhemmin se saattoi hyvinkin voimakkaasti ilmoittaa tarpeestaan päästä vapauteen, ja kun avasit portin, niin kani kävikin sen viereen makaamaan, varsin tyytyväisenä. Riitti siis, että tie vapauteen oli auki, vaikka sitä ei huvittanutkaan hyödyntää. 

Ruoka maistuu edelleen hyvin, eikä kani ole liian lihava, tai laiha. Pojastaan se pitää huolta, ja poika puolestaan siitä. Kiusatakin se osaa, poikaansa. Kiimat kiusaavat Ressiä aina silloin tällöin ja kanit pysyvätkin aktiivisemmin liikkeellä, noihin aikoihin. Huijaamisessa tuo Ressi on melkein yhtä hyvä kun koiratkin. Siskoni silloin tällöin on liikenteessä ennen minua ja ruokkii kanitkin siinä samalla, silti kun itse pysähdyn pupulan ovelle on siellä kuppi tyhjänä ja kanit varsin odottavan näköisenä siinä, ihan niin kuin mitään eivät olisi vielä saaneet. 

Yleensä Ressin mielenilmaukset alkavat samalla hetkellä kun minä ilmestyn näkyviin. Vaikka siskoni olisi ollut kotona jo hyvän aikaa, niin kanilla tulee nälkä sillä hetkellä kun se näkee minut, tai sitten vapuden kaipuu kasvaa ylitsepääsemättömäksi ja tyytymättömyys suljetun portin suhteen on huipussaan, vaikka vain muutama minuutti aikaisemmin kani on vedellyt sikeitä kaikessa rauhassa, ja vallan tyytyväisenä vallitsevaan tilanteeseen. 

Erityisherkkuja kanit saavat päivittäin, tai muutaman päivän välein. Tietysti kun jääkaapin ovi aukee, niin jo Ressi on valmiina odottelemassa, että mitäs sieltä tällä kertaa tulee. Ja niin ovat muuten koiratkin, ja nauriskin maistuu tätä nykyä ihan kaikille. Minulle, kaneille ja koirille. Kesällä kerätyt ja kuivatetut vihreät ovat sen sijaan pysyneet vain kanien herkkuina. Niitä ne popsivatkin heinän, pelletin ja juuresten ohella useamman kerran viikossa. 

Kaikin puolin meidän pupujen jämälauma on vielä varsin hyvissä voinneissa, ja toivottavasti tuo vallitseva tila säilyy, huolimatta hulluista puheistani. Ulkoilemassa ne eivät ole käyneet aikoihin, mutta toivottavasti kevällä on vielä kaneja, joita ulkoiluttaa. Takapihallahan niillä riittää lääniä missä juosta, ja jos oikein viitseliääksi alkaa, niin voisi jättää koirat aitojen sisäpuolelle ja päästää kanit pitkien narujensa kanssa sitten entistä laajemmalle alueelle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti